Ingen har väl missat debatten om att företag som annonserat på YouTube ibland hamnat i en kontext som rimmar illa med varumärket? Det kan vara ett problem i all digital annonsering, framförallt när du köper programmatiskt.

Men det går att ställa in och stänga av de annonsplatser du inte vill exponera ditt varumärke på.

Här ger vi några enkla tips hur du går tillväga och delar även tips från YouTube själva om hur du kan ställa in din annonsering så att den är ”Brand Safe”.

YouTube har Brand Control Levers med riktlinjer för innehåll med rekommendationer och länkar som ger dig mer information. De har även en Brand Suitability Guide som enkelt förklarar Limited, Standard and Expanded Mode som är olika sätt att ställa in när du ska köpa annonser på YouTube.

Låt oss förklara de olika inställningarna:

  • För de flesta annonsörer som vill ha stor räckvidd fungerar Standard Mode som innehåller 90 procent av annonslagret på YouTube.
  • Annonsörer som är lite försiktigare kan använda Limited Inventory Mode då kommer du åt ca 70 procent av annonslagret på YouTube.
  • Vill du att annonserna inte ska exponeras för barn kan du använda inställningen Standard Inventory Mode och exkludera Content Suitable for Families (CSF).
  • Vill du begränsa annonsering till barn och vara försiktig med var varumärket exponeras kan man kombinera Limited Inventory Mode samt utesluta CSF.
  • De annonsörer som har specifika saker som de absolut inte vill associeras med kan gå in på Topic Controls och exkludera olika ämnen.

Köper din mediebyrå annonser på YouTube, diskutera med dem hur ni kan säkra ert varumärke och vad som är ”Brand Suitable” för er.

Kostnaden för annonseringen påverkas inte direkt när du begränsar och exkluderar olika delar på YouTube, du får dock räkna med en lägre räckvidd. Men, det kan höja kostnaden indirekt om man vill nå upp till en viss räckvidd. Väljer du det som passar ditt varumärke är det troligt att effekten ökar om du har lyckats placera annonserna i en kontext som har en hög affinitet med den målgrupp du vill komma åt.

Om du skulle upptäcka att annonserna hamnar på olämpliga platser på YouTube kan du kontakta Google Help Center på denna länk, de skall ha en timmes svarstid om du vill plocka bort dina annonser.

Här har du lite andra länkar som är bra att ha koll på:

YouTube Policy

Advertising on YouTube

För frågor och mer information kontakta Peter Mackhé, [email protected]

Relaterade artiklar

Vi har släppt 6 nya mikrokurser på Campus Marketing Online – plattformen för dig som vill lära dig mer om marknadsföring som ger effekt

Utöver det som ingår i medlemskapet erbjuder vi mikrokurser via vår digitala utbildningsplattform Campus Marketing Online. Våra mikrokurser är avsedda för individuella självstudier och är 15–20 minuter långa. Nu har vi släppt 6…

Nyhet! Marknadsinsikter i poddversion

I samarbete med Bauer Media och Vi hörs! släpper vi vår första podd. Hör Carin Fredlund prata långsiktig varumärkesvård med Bauer Medias försäljningsdirektör Johnny Strömgren och konceptutvecklare Anki Berglund. En gång per kvartal…

Hur ser det ut med mångfald, inkludering, jämställdhet och psykisk ohälsa i marknad- och kommunikationsbranschen?

Nu genomförs den globala studien som undersöker mångfald och inkludering i marknad- och kommunikationsbranschen av The World Federation of Advertisers (WFA) och European Associations of Communication Agencies (EACA). Sveriges Annonsörer går tillsammans med SWEDMA, KOMM, Sveriges…

”Netto noll klimatavtryck” fälls av Patent- och marknadsdomstolen

Arla fälls av Patent- och marknadsdomstolen för sin användning av begreppet ”Netto noll klimatavtryck” på sina mjölkförpackningar. Domen visar hur svårt det är att använda sig av miljöpåståenden i sin marknadsföring.
Fler artiklar