Pressmeddelande 20 september 2023

Från och med idag går det att skicka in bidrag till 100-wattaren 2023, tävlingen som belönar kommunikationsinsatser med bevisad effekt. Tävlingsbidragen i 100-wattaren bidrar även till forskning för att fördjupa kunskapen om marknadsföring och kommunikation kopplat till effekt.  

100-wattaren är en av branschens viktigaste och mest prestigefyllda tävlingar. Bakom tävlingen står Sveriges Annonsörer. Årets tävling innehåller 10 kategorier och belönar kommunikation med bevisad effekt.  

– Att kunna påvisa det affärsvärde eller värde för verksamheten som kommunikationen bidrar med är alltid viktigt, men kanske extra viktigt när det ekonomiska läget är tufft. Intresset för detta är stort i branschen, över 2 500 personer har gått igenom certifieringen i Effektsystemet och närmare 200 företag är Effektcertifierade. Det finns en bild av att det främst är stora varumärken med stora marknadsbudgetar som tävlar och vinner i 100-wattaren men det stämmer inte, det är en ganska jämn fördelning mellan större och mindre varumärken. En annan bild vi har jobbat med att förändra de senaste åren är att det handlar om en reklamtävling. I 100-wattaren ska man bevisa effekten av sin marknadskommunikation, oavsett om det handlar om köpt annonsering eller investeringar i egna eller förtjänade kanaler, säger Hanna Riberdahl, VD på Sveriges Annonsörer.  


Viktiga datum för 100-wattaren 2023 
•    20 september – tävlingen öppnar 
•    25 oktober – tävlingen stänger 
•    7 december – nominerande bidrag presenteras 
•    8 februari 2024 – gala i Stockholms stadshus 
 
Tävlingskategorier 100-wattaren 2023 
•    Konsument 
•    Företag 
•    Samhälle & Opinion 
•    Ideellt & Välgörenhet 
•    Strategisk Design 
•    Employer Branding & Rekrytering 
•    Långsiktigt 
•    Framsiktigt 
•    Internationellt 
•    100-fattaren 

Läs mer om tävlingen och skicka in bidrag här

Partners till 100-wattaren:
Bauer Media, Google, JCDecaux, Kantar Marketplace
Online Voices, Awardly, TED Retorikstudio

För ytterligare information, kontakta:  
Ulrika Strallhofer, projektledare event, Sveriges Annonsörer  
[email protected]

Om 100-wattaren  
Tävlingen har arrangerats sedan 1990 och belönar kommunikation som fungerar, det vill säga marknadsföring och kommunikation som gett bevisad effekt. 100-wattaren handlar om kommunikationsinsatser som skapar påvisbart värde genom att påverka målgruppens beteende, och därmed uppdragsgivarens verksamhet, i önskad riktning. Tävlingen arrangeras av Sveriges Annonsörer. De nominerade bidragen bidrar till att höja kompetensen i branschen genom att vara goda exempel på hur kommunikation kan mätas och utvärderas i relation till hur den skapar kommersiell nytta och inspirera andra att utvecklas. Läs mer på 100wattaren.se.

Om forskningen 
100-wattarens effektdatabasen är ett långsiktigt forskningsprojekt och samarbete mellan Sveriges Annonsörer och NoA Consulting, där en databas samlar samtliga bidrag från 100-wattaren sedan 2020 års tävling. Forskningsansvarig är Dr. Niklas Bondesson från NoA Consulting och Stockholms universitet, och syftet är att ge annonsörer ökad kunskap om best practice för maximal effekt. 


Relaterade artiklar

Möt årets 100-wattsjury – tävlingen är öppen

Idag presenterar vi juryn för 100-wattaren 2023. Tävlingen är öppen för bidragsinlämning, sista dag att tävla är 25 oktober. 100-wattaren har sedan 1990 belönat kommunikation som gett bevisad effekt.

Uppföljning av rätt KPI:er är viktigt för ökad effekt – nu uppdaterar Sveriges Annonsörer Effektsystemet och lanserar 2.0!

Nu lanseras Effektsystemet 2.0 en uppdaterad version av utvalda nyckeltal för hur vi definierar och mäter effekt, samt rekommendationer kring hur de kan användas i praktiken. Att tydligt kunna visa effekten av kommunikation…

Lagom mix skapar bäst effekt: visar ny forskningsrapport

Sveriges Annonsörer och NoA Consultings genomför varje år en studie för att hitta gemensamma nämnare hos kampanjer som har skapat bäst effekt i Sverige och som visat detta genom att tävla i 100-wattaren.…

Stina Liljekvist ny ordförande i Sveriges Annonsörer

Stina Liljekvist, Chef Strategisk kommunikation & Marknad på Skandia, har valts till ny styrelseordförande i Sveriges Annonsörer. Samtidigt tar tre nya ledamöter plats i styrelsen. Beslutet fattades vid det årliga föreningssammanträdet den 30…
Fler artiklar