Ordet effekt är lite lurigt, det händer att man blandar ihop effekt och effektivitet. Vissa undrar kanske vad skillnaden är, är det någon skillnad?

Det kan vi diskutera i oändlighet. Jag skrapar lite på ytan här för att ni själva ska börja fundera om ni er annonsering verkligen gett den effekt ni vill ha.

Vi, Sveriges Annonsörer, har en tävling som heter 100-wattaren som premierar just effekt. De reklamkampanjer som har påvisat att de har gett bäst effekt får pris för sina kampanjer. Vi bedömer effekten utifrån olika parametrar och det behövs siffror som visar hur bra kampanjerna presterat. Alla bidrag bedöms av en jury som lyfter fram de bästa kampanjerna.

Alla som lägger pengar på annonsering vill självklart ha maximal effekt för sina investerade reklampengar. För att kunna veta vilka insatser som faktisk har gett effekt måste man mäta hur många som har sett och påverkats av kampanjerna i olika medier, rena trafiktal visar inte om man faktiskt såg, blev intresserad eller om man gick och köpte något.

Räckviddsmätningar är A och O vid medieplanering för att veta hur många man kan nå i respektive media, men sen måste man ha en effektiv reklam som faktiskt gör jobbet och skapar den effekt som man vill ha för att nå de utsatta målen.

I det digitala är det lätt att visa data hur många som haft möjlighet att se en kampanj och därmed luras många att tro att de talen motsvarar effekt och att man faktiskt såg och blev köpintresserad.

För att veta om man fått den effekt man vill ha måste man koppla på mätningar där man testar hur bra reklamen faktiskt fungerar med klassiska OBS-mätningar (hur många som sett reklamen), köpintresse, avsändarmarkering så att man vet vilket företag eller produkt som man gjorde reklam för (så att man inte gör reklam för konkurrenten), likability att reklamen skapar ett gillande för varumärket eller produkten samt lite andra variabler.

Digitala mått i all ära, men de ger inte svar på dessa frågor. Om vi tar tal som CTR – click through rate – eller CPO – cost per order – säger de inte om reklamen var bra eller dålig och om den faktiskt ger den effekt som man vill ha. Det är bara synteser som man har skapat för att försöka påvisa effekten i digitala medier. De är viktiga tal att ha för att mäta trafikströmmarna så att man vet att man har fått de visningar som man har köpt, men de säger inte om reklamen var bra eller dålig eller om den gjorde sitt jobb.

Därför vill jag hylla alla vinnare i 100-wattaren (och alla andra som är med och tävlar) som har skapat reklam som har gett effekt som går att mäta.

Vill ni veta mer om reklam som ger effekt kolla in 100-wattaren där ni kan läsa om 2018-års vinnare.

Av Peter Mackhé
[email protected]

Peter Mackhé

Relaterade artiklar

Oroväckande okunskap om varumärkesbyggande bland svenska företagsledare

Att effekten av marknadsinvesteringar sjunker, och att reklamtröttheten är fortsatt hög vet vi helt säkert. Men för att förstå varför, och hur vi ska kunna vända utvecklingen, krävs djupare analys – på flera…

Bli en tryggare köpare av influencersamarbeten

Influencer marketing är större än någonsin, och investeringarna kommer sannolikt fortsätta öka. Omvärldens intresse tycks också ha nått en ny nivå. Att ämnet väcker känslor, engagemang och genererar rubriker – långt utanför vår…

Hur ska man annonsera utan tredjepartscookies?

Det är dags att se över sin digitala annonsering då tredjepartscookies är på väg bort och detta kommer att förändra hela ekosystemet för alla digitala marknadsförare. Läs vår medieexpert Peter Mackhés blogg om…

Reklamtrötthet, effekt, data och kreativitet

Reklamtrötthet är ett ämne som har börjat diskuteras igen. Jo, det är faktiskt inte första gången. Det skedde redan på sjuttiotalet; när allmänheten kände att trycket från mediebruset började bli rent ut sagt…
Fler artiklar