Transparens är den hetaste trenden inom digital marknadsföring i år, men vad innebär det att vara transparent? Vi reder ut begreppen.

Transparens

Om vi börjar med ordet just transparens och vad det innebär inom dataspråk. Man skall säkerställa att man öppet redovisar sin data så att den kan granskas och valideras så att man vet att de siffror som man får är korrekta och kommer från den källan som man har angett.

Att vara transparent handlar om att vara helt öppen med sin data. Då den kan granskas och valideras av en 3:e part för att säkerställa att den data som redovisas är korrekt och inte har justerats på något sätt.

Om någon aktör har ett eget redovisningssystem för sina siffror, som inte överensstämmer med gängse standard och inte heller tål granskning och jämförelse med de officiella metoderna som har tagits fram på marknaden är man inte transparent. Det finns helt enkelt en risk att siffrorna på något sätt är manipulerade.

Så om man stöter på aktörer som säger att de är transparenta med att redovisa sina siffror, skall data vara helt öppen för att tåla granskning och jämförelse av en 3:e parts valideringsinstans som kan säkerställa att de siffror man har fått är korrekta.

Adfraud

Vi har även begreppet Ad Fraud. Ad Fraud översatt till svenska blir annonsbedrägeri som tyvärr förekommer i stor utsträckning inom digital marknadsföring. Det är viktigt för alla parter som jobbar med digital annonsering i någon form, allt från köpare, säljare till förmedlare att de konstant arbetar med frågan.

Brand Safety

Det talas även mycket om Brand Safety, det handlar helt enkelt om säkra annonsmiljöer. Inget företag vill att sina annonser skall visas på obskyra sajter som är främlingsfientliga eller sprider falska nyheter.

Att köpa annonser i säkra annonsmiljöer handlar om att ha kontroll över vilka platser ens varumärke syns på, detta ligger mycket högt på varumärkeschefens agenda, att man får en positiv bild av företaget och att man syns på relevanta platser med sitt budskap.

Tyvärr försvinner en stor andel av den digitala annonseringen till alla möjliga typer av annonsbedrägerier, det kan vara ad stacking, mickropixlar och alla typer av visningar som man inte har köpt eller som inte visas över huvud taget.

Viewability

Detta leder oss in på ännu en het term, Viewability. Översatt till ren svenska blir det synlighet av dina annonser i digital annonsering. Även här finns det stora problem med digital annonsering då en stor andel av de annonser som handlas enligt IAB-standard – halva annonsen skall ha visats i minst en sekund – tyvärr inte syns hos användarna.

Syns inte annonserna ger de ingen effekt, det är otroligt viktigt att just synlighet av de köpta annonserna uppfyller dagens standard och att man får en tydlig leverans på sina annonsköp- hur stor andel av annonserna som faktisk var synliga och att man bara betalar för dessa.

Reach

Sedan har vi Reach eller räckvidd som det heter på svenska. Räckvidd är det som man har till grund för att beräkna hur många man har möjlighet att nå med respektive media när man skall planera sina medieköp, för att se hur många som hade möjlighet att se ens annonser – även kallat OTS. Om man vill räkna bakvägen efter sina annonsköp och se hur många unika individer som hade möjlighet att se annonserna behöver du en korrekt räckviddssiffra.

Man köper givetvis inte alla exponeringar – annonslager – men om man räknar hur många visningar man köpte – CPM, cost per mille – i digitala medier kan man med en korrekt räckviddssiffra räkna på hur stor andel av målgruppen som jag nådde.

Jag hoppas att vi har bringat lite klarhet i 2018 års hetaste ord Transparens så att du kan bli en ännu bättre kravställare i dina digitala medieköp.

Har ni frågor eller behöver ni hjälp, tveka inte att höra av er till oss på Sveriges Annonsörer!

Av Peter Mackhé
[email protected]

Peter Mackhé

Relaterade artiklar

Oroväckande okunskap om varumärkesbyggande bland svenska företagsledare

Att effekten av marknadsinvesteringar sjunker, och att reklamtröttheten är fortsatt hög vet vi helt säkert. Men för att förstå varför, och hur vi ska kunna vända utvecklingen, krävs djupare analys – på flera…

Bli en tryggare köpare av influencersamarbeten

Influencer marketing är större än någonsin, och investeringarna kommer sannolikt fortsätta öka. Omvärldens intresse tycks också ha nått en ny nivå. Att ämnet väcker känslor, engagemang och genererar rubriker – långt utanför vår…

Hur ska man annonsera utan tredjepartscookies?

Det är dags att se över sin digitala annonsering då tredjepartscookies är på väg bort och detta kommer att förändra hela ekosystemet för alla digitala marknadsförare. Läs vår medieexpert Peter Mackhés blogg om…

Reklamtrötthet, effekt, data och kreativitet

Reklamtrötthet är ett ämne som har börjat diskuteras igen. Jo, det är faktiskt inte första gången. Det skedde redan på sjuttiotalet; när allmänheten kände att trycket från mediebruset började bli rent ut sagt…
Fler artiklar