Vi lever i en värld där över hälften av de reklaminvesteringarna är digitala och allt går att mäta och optimera, men samtidigt är reklamen sämre än någonsin förr. Hur kunde det bli så här egentligen?

Om vi börjar med en tillbakablick på hur man såg på reklamen förr.

Print är världens äldsta reklambärare och den kontextuella annonseringen har alltid varit otroligt viktig för alla printmedier så att upplevelsen skall vara optimal och man gillar integrationen mellan artiklar och reklam så att man fortsätter sälja sina tidningar.

Har man speciella intresseområden som exempelvis motorcyklar, hästsport eller cykling finns det tidningar som man kan förkovra sig om de senaste trenderna och är annonserna integrerade på ett snyggt sätt med innehållet gillar vi dem lika mycket som artiklarna.

Historik

Vi som är lite äldre kommer ihåg de magiska tillfällen då man gick på bio och man såg till att man hade popcorn och cola i handen och satt i biostolen innan reklamen satte igång för det var en av höjdpunkterna för biobesöket. Reklamen blev sedan en snackis när man var i skolan och man kunde slänga sig med ”nu gäller bara wash and go” från någon töntig reklam, man hade bevis på att man var en av de som hade varit på bio och sett reklamen.

Sedan kom tv-reklamen till våra hem och vi hade magiska upplevelser med Gevalia-reklam som var oförglömlig, senaste ICA-Stig reklamen är lika viktig som senaste programmen. Vi har tack vare tv-mediet fått många oförglömliga kreativa och roliga reklamfilmer som lever kvar i våra hjärtan och på internet.

Vid sekelskiftet kom internet och reklam i form av banners, i början var de inte så många och man köpte direkt av medierna och den digitala reklamaffären var en förlängning av print så man fick en likvärdig upplevelse som man hade fått tidigare.

Vartefter användarna på nätet har vuxit har även reklamen öka och vi har även fått flera digitala kanaler som sociala medier och YouTube där vi kan hämta information där vi möts av reklambudskap.

Nu

Nu har tekniken tagit över den digitala annonseringen och en kontakt är en kontakt oavsett mediekanal, allt med affinitet och kontextuell annonsering är helt bortglömt och vi möts av helt irrelevanta reklambudskap som inte alls passar in i den sinnesstämning som man är i för tillfället.

I princip alla stora sajter har en ”take over” som tar över hela sidan som man gick in på innan man ens har hunnit ta del av någon nyhet över huvud taget. Det är dessutom så många olika reklambudskap samtidigt att det är svårt att ta till sig en sak. Ingen tycks ha funderat på packningsgrad och hur stor del av ytan som bör vara innehåll eller reklam.

Den programmatiska handeln av internetannonser tar allt större del och det blir ett slags ”pay and spray” man köper exponeringar till samma användare på alla sajter och många gånger har man inte ens ett frekvensfilter. Man får helt enkelt så många exponeringar av samma sak att reklamen istället får en negativ inverkan då den tjatar hur många gånger som helst. Man bör alltid fundera på hur många gånger jag skall visa min annons för användarna.

Retargeting

Men värst av allt är retargeting när den är utförd på ett felaktigt sätt, när man blir förföljd av samma vara eller tjänst veckor efter att jag har köpt den av just den annonsör som förföljer mig. Det är fel på så många sätt.

För det första irriterar man kunden som just har köpt och risken är att de inte köper av samma företag igen om det finns alternativ. För det andra är det bortkastade pengar för annonsörer. Den användare som har köpt en ny diskmaskin eller en resa till USA kommer mycket osannolikt köpa en till, detta är helt enkelt bortkastade annonspengar som dessutom irriterar era kunder.

Med all den data som finns tillgänglig om användarna och all den kunskap som man har samlat från analoga kanaler borde man kunna ge användarna en bättre annonsupplevelse.

Börjar man använda data och ställa in verktyg samt kombinera med de magiska kreativa reklambudskap från förr och anpassar dem kontextuellt på de sajter som användarna är inne på så att de smälter in i miljön kommer användarna börja gilla reklam igen och effekten av alla reklaminvesteringar kommer att öka rejält.

Det är dags att börja respektera dem som är på internet och sociala medier och ge dem en bra annonsupplevelse, alla parter kommer att vara vinnare om vi gör det.

Av Peter Mackhé
[email protected]

Peter Mackhé

Relaterade artiklar

Oroväckande okunskap om varumärkesbyggande bland svenska företagsledare

Att effekten av marknadsinvesteringar sjunker, och att reklamtröttheten är fortsatt hög vet vi helt säkert. Men för att förstå varför, och hur vi ska kunna vända utvecklingen, krävs djupare analys – på flera…

Bli en tryggare köpare av influencersamarbeten

Influencer marketing är större än någonsin, och investeringarna kommer sannolikt fortsätta öka. Omvärldens intresse tycks också ha nått en ny nivå. Att ämnet väcker känslor, engagemang och genererar rubriker – långt utanför vår…

Hur ska man annonsera utan tredjepartscookies?

Det är dags att se över sin digitala annonsering då tredjepartscookies är på väg bort och detta kommer att förändra hela ekosystemet för alla digitala marknadsförare. Läs vår medieexpert Peter Mackhés blogg om…

Reklamtrötthet, effekt, data och kreativitet

Reklamtrötthet är ett ämne som har börjat diskuteras igen. Jo, det är faktiskt inte första gången. Det skedde redan på sjuttiotalet; när allmänheten kände att trycket från mediebruset började bli rent ut sagt…
Fler artiklar