Marknadsförarens guide till influencer marketing

Juridiken runt influencer marketing kan kännas snårig, och våra jurister Niklas Briselius och Tobias Eltell får ofta frågor från våra medlemmar om exempelvis reklammarkering, samarbetsavtal och vad som egentligen klassas som marknadsföring. Därför ägnade vi hela första avsnittet i vår podinarserie om influencer marketing åt att besvara några av de vanligaste frågorna. En av dem är: Räknas det som marknadsföring även om vi ”bara” har skickat produkter och tjänster till influencern?

Jurist Tobias Eltell svarar:
”Att ”bara” skicka en produkt eller förse någon med tjänster behöver inte betyda att vi befinner oss på reklamskalan. Det hela kokar ner till huruvida det finns någon förväntan från marknadsföraren på en motprestation från influencerns sida och i nästa steg om influencern infriar förväntningarna. Det behöver inte finnas ett skriftligt eller muntligt avtal, men det kan som sagt finnas en förväntan från marknadsföraren att influencern ska omnämna produkten eller tjänsten. Om influencern inte skriver något så kanske det underförstått inte kommer fler produkter. Så det får avgöras från fall till fall.

Vi brukar säga att ju mer bakbunden influencern är i sin yttrandefrihet desto mer glider det över till marknadsföring. Och ett exempel är om personen i fråga får produkter som står snyggt och prydligt utanför dörren en torsdag och det ligger lite i sakens natur att man ska skriva positivt om produkterna, för annars kanske det inte kommer en ny leverans nästa torsdag. Men att bara skicka produkter eller tjänster till en influencer behöver absolut inte betyda att det är marknadsföring. En eventuell motprestation från influencern blir alltså central i sammanhanget. Däremot kan det vara ett skattemässigt problem. Skatteverket har skönstaxerat ganska många influencers för att de inte tar upp varor och tjänster i deklarationen.”

Fler frågor och svar hittar du i podinar-avsnittet där Niklas Briselius och Tobias Eltell hjälper oss att reda ut juridiken runt influencer marketing tillsammans med Sveriges Annonsörers vd Hanna Riberdahl.

För dig som vill ha ytterligare vägledning i juridiska frågor och ta del av domstolspraxis – skaffa ”Marknadsförarens guide till influencer marketing”. Medlemmar i Sveriges Annonsörer laddar ned den gratis, övriga kan beställa den.

Relaterade artiklar

Green Claims direktivet – uppdatering från lagstiftningsprocessen

Vi har tidigare rapporterat om den föreslagna nya EU-lagen – Green claims direktivet. Eftersom det snarare är regel än undantag att ett ursprungligt förslag ändras innan det klubbas igenom som slutgiltigt tar denna…

CommToAct lanserar CommToAct People med fokus på social hållbarhet inom marknad- och kommunikationsbranschen

Nu lanseras CommToAct People, en sammanslutning av ledande byråer, marknadsavdelningar, publicister och tech plattformar som strävar efter att göra verklig skillnad inom marknad- och kommunikationsbranschen. Genom att sätta fokus på viktiga frågor som…

Verksamhetsberättelse 2023

Ett stort fokus under 2023 har varit att paketera och förtydliga vårt kunskapserbjudande. Vi har allt från faktabaserade artiklar, inspirerande webinar, e-learning för självstudier, individuella utbildningar, företagsutbildningar samt certifieringar av Sveriges Annonsörer standards…

Vad händer om mitt varumärke hamnar i en ordbok? 

Vad behöver du tänka på som varumärkesinnehavare när du använder ditt varumärke? Är det bra eller dåligt om varumärket hamnar i en ordbok och blir en del av språket. I den här artikeln…
Fler artiklar