Tobias Karlsson, marknadschef på Max och juryordförande i 100-wattaren kategori Internationellt berättar i helgintervjun om juryarbetet och vad som krävs av framtidens kommunikation.

Den 29 november går årets 100-wattare av stapeln. Precis som i fjol äger galan rum på Stockholms stadshus. Men redan om knappt två veckor (23 oktober) avslöjas årets nominerade på ett nomineringsmingel hos Bauer Media.

Inför nomineringarna och galan intervjuar vi ordförande i respektive kategori. Denna vecka Tobias Karlsson som rattar internationellt-kategorin. Till vardags är han marknadschef på Max, ett företag som flertalet gånger lyckats skapa internationellt eko med sina kampanjer. Mycket av fokus har legat på hållbarhet och klimat. Stor uppmärksamhet har de också fått för sina gröna alternativ. Som den gången man tog fram emojis för sina gröna burgare. Tidigare fanns inga vegoalternativ när folk ville kommunicera sin hunger, något Max rådde bot på genom en blixtkampanj som spreds världen över.

Under veckan har Tobias Karlsson och övriga i internationellt-juryn fått gå igenom en mängd bidrag som antingen exporterats, eller importerats (adapterats). Inläsning av bidrag, två jurymöten, rikliga mängder kaffe och vilda diskussioner är nu över.

Ni har nu haft era jurymöten. Hur summerar du dessa? Hade ni samsyn?

– Nä, inte alls. Men vi jobbade på hårt tills vi hade samsyn. Summeringen säger att det var en tuff och bred kamp för alla bidrag och det är detaljerna som avgör den bästa helheten.

Vilken trend skulle du säga var utmärkande i år?

– Det är lite svårt att se någon jättetydlig trend tycker jag. En tendens var att flera bidrag fångat upp en ganska liten möjlighet och omvandlat det till något mycket större som kunnat ge eko globalt.

Hur väl står sig svensk kommunikation i ett internationellt perspektiv?

– Utifrån de tävlingsbidrag vi har sett så, som många gånger är riktigt imponerande, så ser den ut att stå sig väl.

Vad tror du krävs av framtidens kommunikation?

– Jag tror att framtidens kommunikation kommer att kräva att man ibland även ”uppfinner” själva kommunikationskanalen själv för att få ett genomslag. Det kan vara att nyttja nya plattformar som inte är menade som kommunikations-/reklamkanaler men som ändå, rätt använda och utvecklade, verkligen kan nå igenom just för att det är oväntat och att det fyller en funktion för mottagaren.

Av Tero Marjamäki

Relaterade artiklar

Meta ger sig in i Principal Media 

Principal Media handlar om att mediebyråer ska kunna köpa annonser för olika priser för byrån och kund som man handlar medieutrymme för. Detta finns idag redan inbyggt i stor del av dagens programmatiska…

Ny pitchstandard för minskad stress och ökad effektivitet – både för byrå och kund

Inom ramen för branschinitiativet CommToAct/People presenterar nu Sveriges Mediebyråer, Komm och Sveriges Annonsörer en ny pitchstandard för upphandling av mediebyrå och kommunikationsbyråtjänster.

Meta får miljardböter av EU för ”Pay or OK”

I november 2023 införde Meta sin modell ”Pay or OK” vilket innebar att man som användare var tvungen att antingen betala för Metas tjänster Facebook och Instagram eller acceptera omfattande behandling av personuppgifter…

Kundresan är inte en karta – det är en kompass 

Att få en hel organisation att fokusera på det som faktiskt spelar roll – för kunden och för affären. Hur undviker vi att fastna i silos, punktinsatser och kanaloptimering, och istället enas kring…
Fler artiklar