Konsumentombudsmannen (KO) gick den 19 maj ut med ett pressmeddelande om att myndigheten agerat mot tio företag för vad som enligt KO är bristande prisinformation. Om dessa företag upprepar det som Konsumenten nu förbjudit riskerar det att bli kostsamt.  

Läs KO:s pressmeddelande

Kritiken som nu riktas från KO grundar sig framför allt på tillämpningen av den så kallade ”30-dagarsregeln”. Kortfattat tydliggör bestämmelsen att tidigare pris ska anges vid prissänkningar mot konsumenter och att detta tidigare pris ska vara det lägsta pris som produkten har haft under de 30 senaste dagarna innan prissänkningen. Regeln återfinns i 7a § prisinformationslagen

I de tio besluten riktar KO bland annat kritik mot att 

  • angivet tidigare pris inte varit det lägsta priset perioden 30 dagar före prissänkningen (”30-dagarspriset”); 
  • rabattsatser och liknande inte grundat sig på fördelaktigheten i förhållande till 30-dagarspriset; 
  • det nedsatta priset som produkt sålts till har varit högre eller lika högt som 30-dagarspriset.  

Konsumentverket har även tidigare granskat branschen samt tagit fram vägledning för hur marknaden ska tillämpa prisnedsättningsregeln i prisinformationslagen. För er som ägnar er åt prismarknadsföring till konsumenter kan punkterna nedan ge viss vägledning, som kompletterar punkterna ovan, till vad man enligt Konsumentverket bland annat kan behöva tänka på.   

  • Det tidigare lägsta priset ska anges när marknadsföringen ger konsumenten ett intryck av att priset har sänkts. 
  • 30-dagarspriset ska anges i omedelbar närhet till det nedsatta priset med en stil och storlek som är lätt att läsa. 
  • 30-dagarspriset behöver inte betecknas med begreppet ”tidigare lägsta pris” eller liknande, utan ett överkryssat pris svarar upp mot lagens krav, förutsatt att det överkryssade priset överensstämmer med det lägsta priset under föregående 30 dagar.   

Mer vägledning från Konsumentverket finns bland annat att ta del av på deras  webbplats, i myndighetens Ställningstagande angående information om prissänkningar (KOVRS 2023:1), i en rapport från 2024 och en granskning från i början av 2025. Även EU-kommissionen har tagit fram vägledning som finns att ta del av.  

Vi vill även tipsa om den digitala mikrokursen ”Prisinformationslagen” via Campus Marketing Online som ingår för våra medlemmar.   

Slutligen vill vi påminna om att Sveriges Annonsörers jurister erbjuder er medlemmar kostnadsfri juridisk rådgivning inom frågor kopplade till reklam- och marknadsjuridik, däribland prisinformationsfrågor.   

Har ni några frågor är ni även välkomna att kontakta oss.     

Jakob Rönnerbäck, jurist    
[email protected]    

  
Ulrika Wendt, jurist    
[email protected]

Läs mer om vår marknadsjuridiska rådgivning

Våra jurister Ulrika Wendt och Jakob Rönnerbäck finns alltid tillhand för att svara på dina frågor.
Relaterade artiklar

Nya allmänna råd om marknadsföring av spel till konsumenter

Den 1 september 2025 börjar Konsumentverkets nya allmänna råd om marknadsföring av spel till konsumenter att gälla.

Ny checklista för köp av annonsering via influencer  

I dag, den 25 juni, lanserar Sveriges Annonsörer en checklista för köpare av influencer marketing. Checklistan syftar till att ge stöd i att navigera genom vanliga juridiska och praktiska utmaningar före, under och…

Today’s best – Cannes Lions 2025

Varje år samlas några av världens mest inspirerande röster inom marknadsföring, kreativitet, affär och kultur på Cannes Lions – och 2025 ser ut att bli ett riktigt intressant år. Det är en unik…

Konsumentverket får regeringsuppdrag som sätter fokus på influencer marketing 

Den 5 juni fattade regeringen beslut om att ge Konsumentverket i uppdrag att redovisa och förstärka sitt arbete när det gäller marknadsföring via influencers. Uppdraget ska slutredovisas till Regeringskansliet 31 januari 2026.  
Fler artiklar