I fjol vann hon 75watt med Foundation 500. I år är hon ordförande i kategorin Ideellt i 100-wattaren. I helgintervjun ger Diana Amini, global manager på H&M Foundation, oss en inblick i juryarbetet. Hon ger också sina bästa tips på hur man når ut med begränsade medel.

För snart ett år sedan kammade H&M Foundation, med globalt ansvariga Diana Amini i spetsen, hem 75watt för initiativet Foundation 500. Kampanjen som togs fram tillsammans med Volontaire och CARE utmanade definitionen av en entreprenör och var en alternativ Fortune 500-lista – där listan grundar sig på kvinnliga entreprenörer i utvecklingsländer.

Foundation 500 fick en global spridning och listan publicerades av en mängd olika medier, bland annat av Fortune. Kampanjen omskrevs i affärspress, från Reuters, Business Insider till Yahoo Finance, spreds till över 65 länder och 6 kontinenter med en reach på 169 miljoner den första veckan. Kampanjsidan hade över 110 000 unika besökare.

Under 100-wattsgalan på Stockholms stadshus fick en glad Diana Amini med team ta emot 75-watt och publikens jubel.
– Det var såklart superroligt och ett erkännande att vi tillsammans med Volontaire lyckades nå ut med budskapet om att kvinnliga entreprenörer spelar en avgörande roll i att driva positiv utveckling världen över.

Vad var era viktigaste nycklar till att ni lyckades få till en så effektiv kampanj?

– Ett ämne som engagerar och ett kommunikationskoncept byggt på gedigen fakta och en ny vinkel som fick många medier runt om i världen att sprida kampanjen.

I år sitter du som ordförande i ideellt kategorin i 100-wattaren och i veckan hade ni ert första jurymöte, hur var det?

– Intensivt och roligt! Alla har olika kompetenser och infallsvinklar men trots det var vi över lag eniga.

Vad tittar ni extra på bland årets bidrag?

– Vi har till att börja med tittat på bevisad effekt – det vill säga vad kommunikationen lett till. Hur kännedom eller insamling ökat till exempel eller hur kommunikationen påverkat människor att agera.

Ideella kampanjer är ofta väldigt emotionella. Hur lyckas ni se till effekten bortom det behjärtansvärda?

– Det är inte lätt eftersom många av bidragen tar upp viktiga frågor som väcker känslor. Därför är det bra att börja med just effektmätningen och att jämföra hårda fakta innan vi går in på den kreativa lösningen.

Ideella krafter har ofta begränsat med marknadsföringsbudget, vad är dina tips för hur man bäst kan nå ut med begränsade medel?

– Att samarbeta med andra som kan bidra till att ni får ökad spridning, att våga sticka ut hakan och testa något nytt – en ny vinkel eller en ny metod för att nå ut. Och glöm inte att mäta – även i liten skala så att det går att dra lärdomar framåt.

Du är globalt ansvarig, går det att se några trender i ideell kommunikation i Sverige jämfört andra länder?

– Jag tycker att det börjar komma en hel del nya kreativa digitala lösningar. Här har den ideella sektorn traditionellt inte varit så stark men jag hoppas på ännu fler spännande initiativ här. För många organisationer kommer det vara avgörande för att nå yngre målgrupper.

 

Av Tero Marjamäki

Relaterade artiklar

“Varningslistan för illegala sajter” – dessa bör annonsörer undvika

Illegala sajter tjänar miljontals kronor genom reklam från annonser. Det är pengar som går rätt ner i brottslingarnas fickor. Det är även viktigt att illegala sajter inte ges reklamutrymme och på så sätt…

Vi har släppt 6 nya mikrokurser på Campus Marketing Online – plattformen för dig som vill lära dig mer om marknadsföring som ger effekt

Utöver det som ingår i medlemskapet erbjuder vi mikrokurser via vår digitala utbildningsplattform Campus Marketing Online. Våra mikrokurser är avsedda för individuella självstudier och är 15–20 minuter långa. Nu har vi släppt 6…

Nyhet! Marknadsinsikter i poddversion

I samarbete med Bauer Media och Vi hörs! släpper vi vår första podd. Hör Carin Fredlund prata långsiktig varumärkesvård med Bauer Medias försäljningsdirektör Johnny Strömgren och konceptutvecklare Anki Berglund. En gång per kvartal…

Hur ser det ut med mångfald, inkludering, jämställdhet och psykisk ohälsa i marknad- och kommunikationsbranschen?

Nu genomförs den globala studien som undersöker mångfald och inkludering i marknad- och kommunikationsbranschen av The World Federation of Advertisers (WFA) och European Associations of Communication Agencies (EACA). Sveriges Annonsörer går tillsammans med SWEDMA, KOMM, Sveriges…
Fler artiklar