Från och med den 28 juni 2025 gäller den så kallade tillgänglighetslagen i Sverige. Lagen som bygger på ett EU-direktiv syftar till att alla konsumenter, inklusive personer med synnedsättningar eller andra typer av funktionsnedsättning, ska kunna ta del av produkter och tjänster som omfattas av lagen på lika villkor. Lagen är tänkt att undanröja och motverka hinder för en effektiv konkurrens och att främja personers jämlikhet i levnadsvillkor och delaktighet i samhällslivet. 

Lagen omfattar vissa specifika produkter och tjänster, däribland betalningsterminaler, läsplattor, elektroniska kommunikationstjänster och e-handel. Om ni tillhandahåller någon av de produkter och tjänster som omfattas av tillgänglighetslagen måste ni som huvudregel följa de nya tillgänglighetsreglerna.  

Post- och telestyrelsen (PTS), är marknadskontrollsmyndighet och även en av de myndigheter som utövar tillsyn för att lagen följs. De har vägledande information på sin hemsida om de nya reglerna, däribland vilka produkter och tjänster som omfattas av lagkravet samt vad man ska tänka på för att följa de regelverket, läs här och här.  

Relaterade artiklar

Google ger upp försöken att fasa ut tredjepartskakor  

Googles VP för initiativet Privacy Sandbox, Anthony Chavez, skriver i dagarna på deras webbsida att Google har tagit beslut om att inte fasa ut tredjepartkakor i Chrome. Vad vi förstår är detta inte…

Meta ger sig in i Principal Media 

Principal Media handlar om att mediebyråer ska kunna köpa annonser för olika priser för byrån och kund som man handlar medieutrymme för. Detta finns idag redan inbyggt i stor del av dagens programmatiska…

Ny pitchstandard för minskad stress och ökad effektivitet – både för byrå och kund

Inom ramen för branschinitiativet CommToAct/People presenterar nu Sveriges Mediebyråer, Komm och Sveriges Annonsörer en ny pitchstandard för upphandling av mediebyrå och kommunikationsbyråtjänster.

Meta får miljardböter av EU för ”Pay or OK”

I november 2023 införde Meta sin modell ”Pay or OK” vilket innebar att man som användare var tvungen att antingen betala för Metas tjänster Facebook och Instagram eller acceptera omfattande behandling av personuppgifter…
Fler artiklar