Jag få ofta kommentarer eller läser när vissa ”experter” utrycker sig på följande vis; ”räckvidd är inte relevant vi jobbar bara med konvertering”, eller ”vi fokuserar på effekt istället för räckvidd”, eller ”det viktigaste är att följa användarnas beteendemönster på hemsidan”.

Då vill jag börja med att ställa frågan; hur ska ni få några att konvertera, hur skapar ni effekt, eller hur ska ni få användare att komma till er hemsida utan att ni från början utgår ifrån räckvidden?

Räckvidd är grunden till all kommunikation och marknadsföring för att din reklam ska kunna exponeras för dina potentiella kunder. Reklam handlar om att påverka dina potentiella kunder att gilla ditt varumärke lite mer än konkurrentens så att de ska välja ditt varumärke före konkurrentens när de väl ska köpa en produkt eller tjänst.

Sedan måste givetvis reklamen vara bra för att ni ska få effekt av era räckviddskampanjer. Något som är dåligt eller fult blir inte bättre och snyggare bara för att man visar det fler gånger för användarna.

För att finnas i kundernas medvetande vid köptillfället måste man ha skapat en relation med dem, vilket görs med bra reklam, som gör att ditt företag ligger steget före konkurrenterna. För att vara i konsumenternas medvetande måste man exponera varumärket och de produkter och tjänster man har på ett aptitligt sätt med en viss frekvens – frekvensen skapar du med en bra räckvidd genom att exponera varumärket för rätt personer.

Vad är då räckvidd?

Räckvidd är hur många personer som du har möjlighet att komma i kontakt med via de medier som du vill annonsera hos. Sedan har du även antal möjliga exponeringar i de olika mediekanalerna som du har valt, vilket du kan omsätta i annonslager – det vill säga hur många gånger du har möjlighet att komma i kontakt med dem som är i målgruppen via de utvalda medierna för din kampanj, i form av exponeringar eller impressions.

Behöver vi räckviddsmätningar?

Korrekta räckviddsmätningar är den kloke marknadschefens (eller analytikerns) bästa vän. När man annonserar tycker jag att man kan kräva att mediet ska redovisa korrekta räckviddssiffror, så att man bakvägen kan räkna fram effekten och konverteringen när man har annonserat. Då kan man ta reda på vilka kampanjer som levererar det värde som man vill ha – det som ekonomichefen kallar KPI (Key Performance Indicator) ett tal som man sätter upp för att se hur pass väl dina annonskampanjer levererar till era utsatta mål.

Sedan har vi många andra viktiga metriker som man måste ha koll på som Viewability (synlighet av ens annonser), Ad Fraud (annonsbedrägerier), Brand Safety (säkra annonsmiljöer) och mätbarhet av dina annonskampanjer. Om man börjar sätta upp mätbara KPI:er för dessa kan man börja optimera all digital annonsering för att få bättre effekt för varje investerad krona i digitala kanaler.

Har ni frågor eller behöver ni hjälp att komma igång, tveka inte att höra av er så hjälper vi på Sveriges Annonsörer er att få ännu bättre effekt i er digitala annonsering.

PS! Vi kommer lansera en guide med utbildningar i början av 2019 som täcker det mesta inom digital annonsering, är ni sugna på att veta mer maila mig så kontaktar vi er.

Av Peter Mackhé
[email protected]

Peter Mackhé

Relaterade artiklar

Oroväckande okunskap om varumärkesbyggande bland svenska företagsledare

Att effekten av marknadsinvesteringar sjunker, och att reklamtröttheten är fortsatt hög vet vi helt säkert. Men för att förstå varför, och hur vi ska kunna vända utvecklingen, krävs djupare analys – på flera…

Bli en tryggare köpare av influencersamarbeten

Influencer marketing är större än någonsin, och investeringarna kommer sannolikt fortsätta öka. Omvärldens intresse tycks också ha nått en ny nivå. Att ämnet väcker känslor, engagemang och genererar rubriker – långt utanför vår…

Hur ska man annonsera utan tredjepartscookies?

Det är dags att se över sin digitala annonsering då tredjepartscookies är på väg bort och detta kommer att förändra hela ekosystemet för alla digitala marknadsförare. Läs vår medieexpert Peter Mackhés blogg om…

Reklamtrötthet, effekt, data och kreativitet

Reklamtrötthet är ett ämne som har börjat diskuteras igen. Jo, det är faktiskt inte första gången. Det skedde redan på sjuttiotalet; när allmänheten kände att trycket från mediebruset började bli rent ut sagt…
Fler artiklar