Sveriges Annonsörers tidigare VD har lämnat oss, 88 år gammal. Svante Sköldberg var Sveriges Annonsörers (dåvarande Annonsörföreningen) verkställande direktör mellan åren 1980-1993.

Svantes arbete för föreningen är minst sagt betydande. Bland annat var han med i Tv-reklamutredningen som ledde till införandet av reklam i TV, där TV3 var först ut. Han var även med i framförhandlingen av ett då i världen unikt standardavtal mellan annonsör och kommunikationsbyrå. Etableringen av Etiska Rådet mot Könsdiskriminerande reklam, ERK var Svante var initiativtagare till 1989. Och likaså etablering av Institutet för Reklammätningar, IRM. Icke att förglömma ett nytt annonsavtal som innebar att byrån/förmedlaren kund kunde föra över provisionen helt eller delvis till kunden, vilket inte var tillåtet tidigare (1981).

Svante Sköldberg brann för annonsörernas frågor och stod alltid på deras sida. Men i lika stor grad var Svante en förstklassig diplomat respekterad i alla läger, vilket lätt kan läsas i det fina arbete vi än i dag har Svante att tacka för.

Varje jul var Svante uppe på Sveriges Annonsörers kontor med hälsokost (choklad). Med sig hade han naturligtvis också en rad muntra historier som han delade med sig av.

Tack Svante.

/Styrelse och kollegor på Sveriges Annonsörer

Relaterade artiklar

100-wattaren 2023 – se alla nominerade bidrag

I år har 73 bidrag lyckats ta sig igenom juryns nålsöga och nominerats i 100-wattaren 2023, tävlingen som belönar kommunikation som ger effekt.

Effektkalendern 2023

I Effektkalendern 2023 lyfter vi fram några av våra mest uppskattade produkter på nytt. Varje advent får du nyinspiration för att skapa marknadsföring som ger effekt.Luckor och länkar hittar du på vår Facebook-…

Influencer marketing – ny vägledning från EU, ny tuff dom och skatteregler 

Influencer marketing är ett område högt upp på agendan för EU-kommissionen. Bland annat genomför kommissionen i samarbete med de nationella tillsynsmyndigheterna nu en granskning över hur influencers inom unionen sköter sig på sociala…

Black Friday närmar sig – Konsumentverket granskar prismarknadsföring

Konsumentverket gick idag ut med ett pressmeddelande om att man under oktober och november genomför en så kallad sweep där flera företags prisinformation kommer att granskas för att se om prisnedsättningsregeln i prisinformationslagen…
Fler artiklar