Som tidigare gäller så klart att din marknadsföring inte får vara otillbörlig eller vilseledande. Konsumenten som du vänder dig till ska kunna fatta ett välgrundat affärsbeslut utifrån den information du lämnar. Försök alltså inte luras utan var ärlig!

Sedan den 1 september finns det dessutom nya lagregler som är viktiga att känna till när du ska annonsera om en prissänkning. Vi hade ett webinar om de nya reglerna i våras och du kan titta på webinariet här.

I korthet innebär de nya reglerna att prissänkningar ska anges med det lägsta pris som den aktuella varan har haft under de senaste 30 dagarna. Att ange ett annat tidigare pris eller till exempel ett rekommenderat pris är inte tillåtet. Om prissänkningen sker stegvis, ska du ange det lägsta priset som har använts under de senaste 30 dagarna. Bestämmelsen gäller inte för vissa varor, till exempel varor med kort hållbarhet. De nya reglerna hittar du bl.a. i Marknadsföringslagens 12 § och i Prisinformationslagens 7-10§§.

Det finns även nya regler kring bl.a. konsumentrecensioner och ranking som också är bra att ha lite koll på (12b-c MFL).

Är det så att du vill använda begreppet REA måste du tänka på att:

  • Det ska vara produkter som annars ingår i ert vanliga sortiment
  • Rean får bara hålla på under en begränsad tid
  • Priset ska vara väsentligt lägre än det ni annars tillämpar

Lycka till med din annonsering och kontakta oss om du har frågor!

/Ulrika Wendt
Jurist
[email protected]

Läs mer om vår marknadsjuridiska rådgivning

Relaterade artiklar

100-wattaren 2022 – här är alla nominerade

I år har 64 bidrag lyckats ta sig igenom juryns nålsöga och nominerats i 100-wattaren 2022, tävlingen som belönar kommunikation som ger effekt.  100-wattaren belönar kommunikationsinsatser som skapar påvisbart affärsvärde genom att påverka…

Influencer-profiler tar ställning mot orealistiska skönhetsideal – slutar retuschera

Inom ramen för initiativet Riktlinjer för Positiv Påverkan har några av Sveriges största influencer-profiler gemensamt arbetat fram riktlinjer för att motverka orealistiska skönhetsideal och kroppshets. Syftet är att minska de negativa effekterna av…

Fame-kampanjer är ett vinnande koncept: det visar ny forskningsrapport

Sveriges Annonsörer och NoA Consulting har tillsammans studerat vilken typ av kommunikation som driver maximal effekt. I en delrapport presenterades insikter som pekade på att kreativitet har flera positiva effekter på kampanjer. Nu…

”Du får konkreta verktyg för bättre varumärkesarbete av en av Sveriges främsta inom området”

Intervju med Carmen Wargborn, Brand and Content Manager Sweden på Ramboll, som gick Campus program Varumärkesstrategi med Erik Modig hösten 2022.
Fler artiklar