Pressmeddelande 16 september 2024  

Humor och premiumkänsla ger bäst effekt – visar ny rapport

Kreativ kommunikation driver effekt, men vilken typ av kreativt innehåll fungerar egentligen bäst? Sveriges Annonsörer och NoA Consulting har tillsammans studerat vilken typ av kommunikation som driver maximal effekt. Nu presenteras Kommunikation som ger effekt! 2024 den tredje rapporten baserad på case från 100-wattaren. Bland annat visar rapporten att kampanjer som ser påkostade ut har bättre effekt.

Sveriges Annonsörer och NoA Consultings rapport Kommunikation som ger effekt! 2024 är baserad på lärdomar från Effektdatabasen med 400 tävlingsbidrag från 100-wattaren under 2020-2023. Den syftar till att fördjupa kunskapen i branschen om vad som ger bäst effekt. I årets rapport ligger fokus på det kreativa innehållet.  

Det är välbelagt att kommunikationens innehåll påverkar effekten. Innehållet har stor betydelse för vilket avtryck som lämnas i målgruppens huvud. När varumärken lyckas med det kreativa innehållet skapas en hävstång som multiplicerar effekten av medieinvesteringen. Och tvärtom: stor budget och rätt kanaler räcker inte långt om innehållet är helt fel. Om det ignoreras, missförstås eller kopplas till helt fel varumärke skapar det bara irritation hos målgruppen. Exempelvis visar rapporten att en kampanj som har ett ”påkostat uttryck” har dubbelt så hög observation som motsatsen (67% vs. 30%). Dessutom är humor en stor faktor för framgång, kampanjer med humorelement genererar högre effekt jämfört med kampanjer utan humor. 

Tidigare rapporter har visat att kreativitet lönar sig och ger större effekt, men kreativ kommunikation kan åstadkommas på många olika sätt. Med många olika typer av kreativa grepp. 

– En viktig förutsättning för att skapa effekt är att vi syns- att vi når ut. Men ändå kan effekten utebli. För att kunna skapa effekt behöver vi också säkerställa att vi når in. När vi lyckas skapa kommunikation som människor uppmärksammar, som skapar känslor och därmed på ett bättre sätt stannar i deras minnen då skapar vi bättre förutsättningar att få positiv effekt på både varumärke och affär, säger Hanna Riberdahl, VD på Sveriges Annonsörer.   

Rapporten Kommunikation som ger effekt! 2024 lyfter fram tre centrala samband mellan kommunikationens utformning och kampanjens framgång: 

  1. Hur kommunikationen uttrycks kan ha lika stor betydelse för effekten som vad det uttalade budskapet är. När kommunikationen uppfattas som påkostad, snygg och proffsig fångar den människors uppmärksamhet. Dessutom stärker det varumärket. 
  2. Välj med omsorg ett eller flera varumärkeselement som används återkommande i så mycket kommunikation som möjligt under så lång tid som möjligt. Det kan till exempel handla om karaktärer, sägningar, slogans, platser eller visuella uttryck. Ha tålamod, det tar lång tid att lära målgruppen hur varumärket ser ut (eller låter).  
  3. Få människor gillar reklam och konkurrensen om uppmärksamhet är hårdare än någonsin. Därför gäller det att göra kommunikation som människor vill ta del av. Humor är ett särskilt effektivt grepp för att lyckas med detta. Genom att få människor att le, fnissa eller skratta åt kommunikationen ökar chanserna till effekt. 

– Även om kommunikationen alltid måste anpassas till det enskilda varumärkes målsättningar och förutsättningar får vi här tydliga belägg för att vissa typer av kreativt innehåll ger större sannolikhet att lyckas än andra. De framgångsfaktorer vi identifierat i årets analys stämmer väl med tidigare internationell forskning. Nu får vi bevis för att de är relevanta också i Sverige, säger Niklas Bondesson, doktor i marknadsföring på Stockholms universitet och rådgivare på NoA Consulting.   

Ladda ner rapporten här

För ytterligare information kontakta:   
Hanna Riberdahl, vd Sveriges Annonsörer   
[email protected]  
0702-29 66 90  

 
Mer om forskningen  
Effektdatabasen är ett långsiktigt forskningsprojekt och samarbete mellan Sveriges Annonsörer och NoA Consulting, där en databas samlar samtliga bidrag från 100-wattaren sedan 2020 års tävling. År 2020 utvecklades bidragsformuläret i nära samarbete med forskare och experter inom reklam och marknadsföring, samt byråer med stor tävlingserfarenhet. Syftet var att få en bättre och mer rättvis tävling och att fördjupa kunskapen i hela branschen om vad som ger bäst effekt. Forskningsansvarig är Dr. Niklas Bondesson från NoA Consulting och Stockholms universitet. 

Relaterade artiklar

100-wattaren 2024 söker kommunikation som gett effekt – nu öppnar tävlingen

Från och med idag går det att skicka in bidrag till 100-wattaren 2024, tävlingen som belönar kommunikationsinsatser med bevisad effekt. Tävlingsbidragen i 100-wattaren bidrar även till forskning för att fördjupa kunskapen om marknadsföring…

Lansering av globalt ramverk för att mäta medias koldioxidutsläpp samt en guide för hållbara medieköp

Igår lanserades Global Media Sustainability Framework som är en global branschstandard för att få jämförbara mätningar av utsläpp av växthusgaser (GHG) från digital, tv, tryck, ljud, utomhus och bioreklam.

CommToAct People lanserar tre guider för att stärka mångfald och psykisk hälsa inom kommunikationsbranschen

CommToAct People presenterar tre guider som syftar till att främja mångfald, inkluderande kommunikation och psykisk hälsa inom branschen. Två av guiderna som handlar om att stärka mångfalden i branschen lanserades i maj och nu…

Sveriges Annonsörers nya styrelse 2024

På årets föreningsstämma den 22 maj valdes ny styrelse, den består av både nyvalda och omvalda ledamöter från medlemsföretag med viktiga kompetenser för att fortsätta utveckla Sveriges Annonsörer och driva branschen framåt.
Fler artiklar