Effektkommittéen

Äntligen var det dags att starta igång Effektinitiativet på allvar med vårt allra första möte med Effektkommittéen.

Bakgrunden till Effektinitiativet är att Sveriges Annonsörers medlemmars viktigaste behov är att kunna visa effekten av sina marknadsföringsinvesteringar. Att tydligt visa effekten är marknadsförarens viktigaste uppdrag och för företagen kritiskt för att kunna nå en lönsam långsiktig tillväxt. Men vi ser också att det har blivit allt svårare de senaste åren och dessutom att effekten faktiskt har minskat. Orsaken till detta är bl a ökad reklamtrötthet, ökad andel reklamundvikare, obalans mellan lång- och kortsiktiga investeringar.

Syftet med Effektinitiativet är att ta ett helhetsgrepp om effektfrågan, dvs inte bara fokusera på uppföljningen, utan alla steg i processen för att faktiskt skapa förutsättningar för att nå och bevisa effekt. Vi vill öka förståelsen och kunskapen samt skapa verktyg för att stödja våra medlemmar i deras arbete.

Målet är att minska reklamtröttheten, vända den negativa trenden av effekten, öka kunskapen hos företagen – både hos marknadsavdelningar och företagsledning. Vi har nu startat igång arbetet med fullt fokus på ett leverera ett antal förbättringar under året.

”Det känns oerhört spännande att vara igång med detta. Tillsammans ska vi nu ta upp jakten på marknadsföringens allra heligaste Graal – att en gång för alla knäcka frågorna kring vad marknadsföring bidrar med i alla aspekter och vad den verkliga effekten då faktiskt är samt hur vi sedan mäter detta. Det är en värdig utmaning helt klart.”
– Christian Cabau, Klarna

”Det er fantastisk å se dette engasjementet rundt et så viktig tema. Markedsføring var litt på feil vei, med fokus på kun det rasjonelle og det kortsiktig, målbare. Mennesker, kreativitet, treffe både hjertet og hjernen, dette som er kjernen i markedsføring, må komme tilbake.”
– Anne Gro Gulla

Deltagare i Effektkommittén är just nu:

Demoskop – Peter Bryngelson
Dustin – Caroline Rudbeck
Kantar – Cecilia Perlind
Klarna – Christian Cabau
Komm! – Linda Nilsson
Lidl – Bella Goldman
Ramboll – Linus Almqvist
Skandia – Stina Liljekvist
Swedma – Malin Anglert
Telenor – Tobias Clewemar
TV4 – Malin Häger (ersattes på fredagens möte av Karin Törnqvist)
Universal – Christine Platon (ej närvarande)

Samt projektgruppen som består av flera Effektexperter:

Mats Rönne
Anne Gro Gulla
Daniel Collin
Niklas Bondesson
Ulrika Strallhofer
Hanna Riberdahl

Relaterade artiklar

100-wattaren 2022 – här är alla nominerade

I år har 64 bidrag lyckats ta sig igenom juryns nålsöga och nominerats i 100-wattaren 2022, tävlingen som belönar kommunikation som ger effekt.  100-wattaren belönar kommunikationsinsatser som skapar påvisbart affärsvärde genom att påverka…

Influencer-profiler tar ställning mot orealistiska skönhetsideal – slutar retuschera

Inom ramen för initiativet Riktlinjer för Positiv Påverkan har några av Sveriges största influencer-profiler gemensamt arbetat fram riktlinjer för att motverka orealistiska skönhetsideal och kroppshets. Syftet är att minska de negativa effekterna av…

Fame-kampanjer är ett vinnande koncept: det visar ny forskningsrapport

Sveriges Annonsörer och NoA Consulting har tillsammans studerat vilken typ av kommunikation som driver maximal effekt. I en delrapport presenterades insikter som pekade på att kreativitet har flera positiva effekter på kampanjer. Nu…

”Du får konkreta verktyg för bättre varumärkesarbete av en av Sveriges främsta inom området”

Intervju med Carmen Wargborn, Brand and Content Manager Sweden på Ramboll, som gick Campus program Varumärkesstrategi med Erik Modig hösten 2022.
Fler artiklar