Alternativa fakta. Chokladboll för vänsterhänta. Variant av Aladdinasken. Delicato har överraskat, tänkt i nya banor– och rönt stora framgångar. Vi pratade med marknadschefen Sofia Brandberg om nytänkande kommunikation. I år är hon också juryordförande i just kategorin Årets nytänk i 100-wattaren.

I dagens reklambrus krävs något mer för att nå ut. Du måste förtjäna din uppmärksamhet. Ett företag som verkligen lyckats med det är konditoritillverkaren Delicato. Det sjuttiåriga företaget, som tagit fram några av vår tids fikaklassiker som chokladbollar (Delicatobollar), punschrullar (Dammsugare) och mazariner, har senaste tiden stått för flera uppmärksammade kampanjer.

Kampanjerna har vi kunnat se i form av egna alternativa faktavärldens första Delicatoboll för vänsterhänta och inte minst en konkurrent till Aladdinasken i form av Delicatoasken. I våras slog man sig också ihop med Burger King i ett samarbete och lanserade Choklad Whopper, även om allt var på skoj och ett tidigt första aprilskämt.

I år sitter Delicatos marknadschef Sofia Brandberg som juryordförande i kategorin Årets Nytänk.

Vad är nytänk för dig?

– Ett riktigt bra nytänk är för mig något som är briljant i all sin enkelhet och leverans av effekt. En enkel men kreativ lösning på ett komplext problem, som ändå ingen tidigare tänkt på.

Hur lyckas man sälja in vikten av nytänkande kommunikation internt och visa på vikten av nytänk i sin kommunikation? Vilka är dina bästa tips?

– Det handlar till stor del om övertygelse och mod. Om man väl vågar ta risken en gång som annonsör så kommer resultatet tala för sig självt och man har börjat en ny era för att ta ut svängarna som bolag. Att förtjäna uppmärksamhet är ofta mer effektivt men också roligare och därför är mitt tips att alltid söka relevansen för konsumenten och sedan inte nöja sig där; ta det till nästa nivå genom kreativitet.

Ni har lyckats få till en hel del nytänk i er kommunikation. Vad har varit era framgångsnycklar?

– En framgångsnyckel för Delicato är en tydlig varumärkesplattform som alla kan ta till sig, både inom företaget men också företagspartners och människor i företagets närhet. Om den är tydlig så kan idéerna komma från de mest oväntade håll – inte nödvändigtvis från dyra workshops och koncept utan ifrån produktionen, ifrån konsumenter eller kanske ifrån köksbordet hemma. En annan nyckel är att våga – att våga sticka ut hakan med risk för att få skit ibland (lite ont i magen ska man ha).

Vilka trender tror du ni i juryn kommer få bland årets bidrag?

– Jag tror att vi kommer få se en del bidrag som länkar till hållbarhet – både gällande miljö och socialt ansvar. Inte alls omöjligt att vi ser flera smarta digitala lösningar på analoga problem. Sen hoppas jag också på några riktigt kreativa och ”knäppa” bidrag!

 

Av Tero Marjamäki

Relaterade artiklar

Influencer-profiler tar ställning mot orealistiska skönhetsideal – slutar retuschera

Inom ramen för initiativet Riktlinjer för Positiv Påverkan har några av Sveriges största influencer-profiler gemensamt arbetat fram riktlinjer för att motverka orealistiska skönhetsideal och kroppshets. Syftet är att minska de negativa effekterna av…

Fame-kampanjer är ett vinnande koncept: det visar ny forskningsrapport

Sveriges Annonsörer och NoA Consulting har tillsammans studerat vilken typ av kommunikation som driver maximal effekt. I en delrapport presenterades insikter som pekade på att kreativitet har flera positiva effekter på kampanjer. Nu…

”Du får konkreta verktyg för bättre varumärkesarbete av en av Sveriges främsta inom området”

Intervju med Carmen Wargborn, Brand and Content Manager Sweden på Ramboll, som gick Campus program Varumärkesstrategi med Erik Modig hösten 2022.

Branschen går samman – nu lanseras GARM Nordic 

För första gången går annonsörer, intresseorganisationer, medieföretag och representanter från de största digitala plattformarna i Norden samman i en kraftsamling mot skadligt och hatiskt innehåll och tryggare annonsköp på digitala plattformar. Sverige är först…
Fler artiklar