Marknadsförarens guide till influencer marketing

Juridiken runt influencer marketing kan kännas snårig, och våra jurister Niklas Briselius och Tobias Eltell får ofta frågor från våra medlemmar om exempelvis reklammarkering, samarbetsavtal och vad som egentligen klassas som marknadsföring. Därför ägnade vi hela första avsnittet i vår podinarserie om influencer marketing åt att besvara några av de vanligaste frågorna. En av dem är: Räknas det som marknadsföring även om vi ”bara” har skickat produkter och tjänster till influencern?

Jurist Tobias Eltell svarar:
”Att ”bara” skicka en produkt eller förse någon med tjänster behöver inte betyda att vi befinner oss på reklamskalan. Det hela kokar ner till huruvida det finns någon förväntan från marknadsföraren på en motprestation från influencerns sida och i nästa steg om influencern infriar förväntningarna. Det behöver inte finnas ett skriftligt eller muntligt avtal, men det kan som sagt finnas en förväntan från marknadsföraren att influencern ska omnämna produkten eller tjänsten. Om influencern inte skriver något så kanske det underförstått inte kommer fler produkter. Så det får avgöras från fall till fall.

Vi brukar säga att ju mer bakbunden influencern är i sin yttrandefrihet desto mer glider det över till marknadsföring. Och ett exempel är om personen i fråga får produkter som står snyggt och prydligt utanför dörren en torsdag och det ligger lite i sakens natur att man ska skriva positivt om produkterna, för annars kanske det inte kommer en ny leverans nästa torsdag. Men att bara skicka produkter eller tjänster till en influencer behöver absolut inte betyda att det är marknadsföring. En eventuell motprestation från influencern blir alltså central i sammanhanget. Däremot kan det vara ett skattemässigt problem. Skatteverket har skönstaxerat ganska många influencers för att de inte tar upp varor och tjänster i deklarationen.”

Fler frågor och svar hittar du i podinar-avsnittet där Niklas Briselius och Tobias Eltell hjälper oss att reda ut juridiken runt influencer marketing tillsammans med Sveriges Annonsörers vd Hanna Riberdahl.

För dig som vill ha ytterligare vägledning i juridiska frågor och ta del av domstolspraxis – skaffa ”Marknadsförarens guide till influencer marketing”. Medlemmar i Sveriges Annonsörer laddar ned den gratis, övriga kan beställa den.

Relaterade artiklar

Stina Liljekvist ny ordförande i Sveriges Annonsörer

Stina Liljekvist, Chef Strategisk kommunikation & Marknad på Skandia, har valts till ny styrelseordförande i Sveriges Annonsörer. Samtidigt tar tre nya ledamöter plats i styrelsen. Beslutet fattades vid det årliga föreningssammanträdet den 30…

Ny rapport avslöjar: Marknadsavdelningar drunknar i produktion i stället för att skapa affärsvärde

Marknadsavdelningarna växer och mängden aktiviteter, kanaler och innehåll ökar. Kompetens som tidigare köpts externt flyttar in på marknadsavdelningarna och teamen har utökats med en mängd olika specialistroller. Nu menar majoriteten av marknadscheferna att…

Med Campus Marketing bygger Telia en lärande kultur och skapar en attraktiv arbetsplats för Sveriges bästa talanger

Under 2023 genomför Telia en stor intern utbildningssatsning för att skapa en attraktiv arbetsplats och bygga en lärande kultur. Som stöd i arbetet har de ett skräddarsytt upplägg av Sveriges Annonsörers Campus Marketing.…

Efter 18 år byter Max Apéria spår – ska hjälpa byråer att bli bättre

Max Apéria har varit byrårådgivare hos Sveriges Annonsörer i 18 år men nu är det dags att byta spår. Vi passade naturligtvis på att ställa några frågor för att summera hans erfarenheter.
Fler artiklar